Om een duidelijke analyse te kunnen maken hebben we de villa geschematiseerd. op dit schema, dat hieronder is afgebeeld, zijn de ruimtes met hun eigen verhoudingen aangegeven.
De plattegrond van villa foscari heeft een raster van 16 bij 16 voet. met dit raster als begin kunnen de ruimtes verder worden bekeken. het grondvlak bedraagt 64 bij 56 voet.
De verhoudingen van de ruimtes van voor naar achter zijn 3;4;4;3 (12;16;16;12), van zijkant tot zijkant is dit 4;2;4;2;4. op dit rooster liggen de ruimtes. Als de ruimtes met hun afmetingen op het raster worden getekend blijkt dat elke ruimte in beginsel een ideale verhouding heeft(6;4, 4;4, 3;4, en 2;3). Alle proporties in de villa zijn afgeleid van de volgende reeks: 12, 16, 24, 32, dit is de 'toonsoort' van villa foscari. De getallen in deze reeks hebben onderling ook de ideale verhouding( behalve 12 staat tot 32), door gebruik te maken van deze reeks kan hij elke ruimte dus een ideale afmeting geven.
De entree is even groot als het eerste en het laatste getal van deze reeks, 12 bij 32 voet. De afstand tussen de middelste 2 zuilen (6 voet) verhoud zich weer tot de diepte van de entree 1 : 2. Bij sommige villa's deelt palladio de entree op in 3 delen, dat doet hij door in de tempel vormige entree 4 kolommen te plaatsen. Bij deze villa staan echter 6 kolommen naast elkaar dus dit lijkt bij deze villa niet te zijn gebeurt. Maar als de trappen naar de entree worden meegeteld krijgt de entree dezelfde breedte als de rest van de villa en is de opdeling wel terug te vinden in de plattegrond.
Zicht en looplijnen
Op deze schematische weergave zijn de looplijnen binnen de villa aangegeven. de ramen zitten voornamelijk aan het eind van deze looplijnen, dus ze kunnen ook gezien worden als zichtlijnen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten